Rodzinna Pasja
Historia lodów z Łukty rozpoczęła się w 1986 roku.
Wtedy to w malowniczej miejscowości na Mazurach otworzyliśmy niewielką budkę,
w której prowadziliśmy sprzedaż mrożonych przysmaków. Kontynuowaliśmy rodzinną tradycję, ponieważ tym fachem zajmowały się wcześniejsze pokolenia.
Przepyszne specjały od razu podbiły serca i podniebienia miłośników słodkości.
Każdego dnia ustawiały się po nie długie kolejki. Wyjątkowe smaki, świeże owoce, różnorodne polewy i przede wszystkim hojne porcje działały jak najlepsza reklama.
Mieszkańcy z bliższej i dalszej okolicy zjeżdżali się do nas w poszukiwaniu kulinarnych wrażeń.
W 2000 roku w trosce o komfort Gości postanowiliśmy rozbudować naszą siedzibę.
Powstała przytulna kawiarnia z własną pracownią lodów. Nasza córka Magda zainspirowała nas produkcją zdrowych lodów bez konserwantów.
Przyjęliśmy jej pomysł z entuzjazmem i wyruszyliśmy pobierać lekcje u światowej klasy mistrzów cukiernictwa z Akademii Smaków we włoskim mieście Perugia.
Odtąd przy wytwarzaniu naszych lodów obowiązuje jedna filozofia:
powstają na bazie autorskich receptur i wyłącznie z tego, co w danym momencie oferuje natura.
W kafejce można też delektować się domowym ciastem, znakomitą kawą i robionymi na miejscu pierogami.
Goście, którzy choć raz spróbują tych rarytasów,
potrafią przemierzać dziesiątki kilometrów tylko po to, aby skosztować ich ponownie.
Trudno się dziwić: nasze smaki niezmiennie urzekają od 1986 roku.
Krystyna i Ryszard Smolejowie